23 Φεβρουαρίου, η επέτειος ίδρυσης του Διεθνούς Ρόταρυ

Μήνυμα του Διοικητή της 2484 Π.Δ.Ρ., Νίκου Κουζινόγλου


Την 23η Φεβρουαρίου γιορτάζεται η επέτειος της ίδρυσης του Διεθνούς Ρόταρυ. Είναι μια ημερομηνία καθοριστική για την ιστορία και το έργο αυτής της διεθνούς και πολυσχιδούς στο έργο της παγκόσμιας οργάνωσης. Αν οι άνθρωποι ως άτομα γιορτάζουν τη γενέθλιο ημέρα τους με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αντιλαμβανόμαστε πόση αξία έχει η γενέθλιος ημέρα του Διεθνούς Ρόταρυ για την ανθρωπότητα!

Για να γιορτάσουμε, όμως, μια επέτειο, προϋποτίθεται ότι γνωρίζουμε την αξία της, το ρόλο της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και, κυρίως, τις μελλοντικές της βλέψεις για τη βελτίωση της ανθρωπότητας μέσα από το ανθρωπιστικό, κοινωνικό, επαγγελματικό, ειρηνιστικό  της έργο.

Οφείλουμε, ως εκ τούτου, ως ροταριανοί, ως άτομα δηλαδή που έχουμε την τιμή και το προνόμιο να ανήκουμε σε μια τέτοια οργάνωση, κατ’  αρχάς να προωθήσουμε το ρόλο του Ρόταρυ στις τοπικές μας κοινωνίες, ώστε να γίνει σαφές ότι το Ρόταρυ δε σχετίζεται με καμιά άλλη οργάνωση, δε στοχεύει στο ατομικό κέρδος των μελών του, ότι είναι οργάνωση ανοιχτή σε όλους και σε όλες και ότι δόγμα του είναι η προσφορά πάνω από το συμφέρον, “SERVICE ABOVE SELF”.

Έπειτα, καθιστώντας σαφές στο ευρύ κοινό το έργο του Ρόταρυ, τη φιλοσοφία και τα οράματά του, αποκτούμε εμείς οι ροταριανοί συνείδηση του ροταριανού μας ρόλου και των ροταριανών αρχών με τις οποίες εμποτιστήκαμε σχετικά με την προώθηση της συναδέλφωσης των λαών, της παγκόσμιας ειρήνης, της καλής θέλησης και της αυτοβελτίωσης, ώστε να λάβει σάρκα και οστά το τελευταίο ροταριανό σύνθημα, δηλαδή ανακάλυψε τον εαυτό σου και αγκάλιασε την ανθρωπότητα, “REACH WITHIN TO EMBRACE HUMANITY”.

H 23η Φεβρουαρίου, επομένως, είναι το ορόσημο που μας υποχρεώνει να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είμαστε, γιατί προσχωρήσαμε στο Ρόταρυ, με ποιες προϋποθέσεις γίναμε αποδεκτοί και, ως εκ τούτου, τι οφείλουμε και τι υποχρεώσεις έχουμε απέναντι σε αυτήν την παγκόσμια οργάνωση.