Τακτική συνεστίαση στις 29/10/2012

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη του Ροταριανού Ομίλου Καλαμαριάς, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σας προσκαλούν στην τακτική συνεστίαση που θα γίνει τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 21:00, στο THE MET HOTEL Thessaloniki 26ης Οκτωβρίου 48, με ομιλητή τον κ. Σάββα Δεμερτζή.

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: “Η ΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

Καθημερινά περιηγούμαστε στη Θεσσαλονίκη και συναντάμε διάφορα μνημεία και κτίσματα προηγούμενων αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την ιστορία τους και τη σημασία τους για την Θεσσαλονίκη. Παραμελούμε τη σπουδαιότητά τους. με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να αφήνονται στο έλεος του χρόνο καταστρέφοντας ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Ο κύριος Σάββας Δεμερτζής, ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες χαρτών στην Ελλάδα, μελετώντας διαρκώς και εις βάθος την ιστορία των μνημείων της Θεσσαλονίκης και με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, θα μας παρουσιάσει μέσα από ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα την κρυφή ιστορία των μνημείων της πόλης μας.

 

Βιογραφικό σημείωμα ομιλητή:

Ο Σάββας Δεμερτζής γεννήθηκε Θεσσαλονίκη το 1945 και είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Από μικρός υπήρξε φιλοτελιστής και βραβεύτηκε σε δύο διεθνείς εκθέσεις. Από το 1973 άρχισε να συλλέγει και να μελετά έντυπους παλαιούς χάρτες. Η συλλογή του επικεντρώνεται στις περιοχές Αρχιπελάγους, Βαλκανίων, ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στις περιοχές Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και των νήσων του βορείου Αρχιπελάγους.

Εξέθεσε τμήμα της συλλογής του για πρώτη φορά το 1992. Είναι επίτιμο μέλος της Εθνικής Χαρτοθήκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ιστορίας της Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) επί 14 χρόνια και από το 2001 επιμελητής της Αγιορείτικης Χαρτοθήκης. Υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε διάφορα συνέδρια, ημερίδες και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Α.Π.Θ., της Εθνικής Χαρτοθήκης κ.λ.π.
Συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίου με θέμα το Ρήγα Φερραίο, που εξεδόθη από το Κ.Ι.Θ.
Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες πολιτιστικές δραστηριότητες μερικές από τις οποίες είναι:
[list style=”orb” color=”black”]

  • συμμετοχή στην έκθεση και στη συγγραφή του λευκώματος “Χάρτες και γκραβούρες της Μακεδονίας”
  • έκθεση και συγγραφή λευκώματος στο Κ.Ι.Θ. με θέμα “Η Θεσσαλονίκη στα χαρακτικά από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα”
  • συμμετοχή στην έκθεση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Χαρτογραφίας “The cartography of the Mediterranean”
  • έκθεση και συγγραφή στο λεύκωμα με τίτλο “Οι Γερμανοί χαρτογραφούν την Ελλάδα”
  • συμμετοχή στην έκθεση στο Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς με τίτλο “Όρους Άθω γης και θαλάσσης περίμετρον. Χαρτών μεταμορφώσεις”
  • συμμετοχή στην έκθεση “Χαρτογραφόντας τη Μακεδονία 1870-1930” στο μουσείο Μακεδονικού Αγώνος
  • συμμετοχή στο συνέδριο του Τμήματος Τοπογράφων του Α.Π.Θ. και ομιλία με θέμα “Χάρτες του πολεοδομικού συγκροτήματος και της περιοχής Θεσσαλονίκης”
  • συμμετοχή στην έκθεση και συγγραφή του λευκώματος “Χαρτογραφώντας τα βήματα του Απόστολου Παύλου”

[/list]
Αυτή την περίοδο συμμετέχει στην έκθεση “Θεσσαλονίκη των συλλογών” στο Βυζαντινό μουσείο Θεσσαλονίκης, της οποίας έκθεσης υπήρξε και ο εμπνευστής.