Καλός προγραμματισμός, Καλό ταξίδι!

Άρθρο του ροτ. Αιμίλιου Τσαρουχά*

Όσο και αν η καθημερινότητα και τα εντεινόμενα προβλήματα δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε σκέψεις ευχάριστες, εν τούτοις καλοκαίριασε και στο μυαλό τριγυρνούν εικόνες από τις μοναδικές παραλίες και νησιά της χώρας μας! Οι καιροί δύσκολοι και η προσοχή μας πρέπει να είναι αυξημένη. Παρακάτω καταγράφω κάποια στοιχεία, κάποιες πληροφορίες – συμβουλές οι οποίες ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες.

Πέντε παράγοντες θα βοηθήσουν στον σωστό προγραμματισμό σας:

1. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός του ταξιδιού σας.
2. Η διάρκεια του ταξιδιού.
3. Ο χαρακτήρας της τοποθεσίας στη χώρα όπου θα πάτε (πόλη, χωριό, θάλασσα, βουνό, ποταμός).
4. Το μέρος της διαμονής σας (ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενο δωμάτιο, σκηνή, τροχόσπιτο).
5.Ο σκοπός του ταξιδιού σας (αναψυχή, αποστολή-εθελοντική εργασία).

Έγκαιρος προγραμματισμός

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εσωτερικό, θα πρέπει να βρίσκεστε στο αεροδρόμιο τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης με την ταυτότητά σας ή το διαβατήριό σας το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο.
Όσο λιγότερα πράγματα κουβαλάτε, τόσο πιο ξεκούραστοι θα είστε. Ενημερωθείτε για τα αντικείμενα που δεν πρέπει να έχετε μαζί σας στις αποσκευές και στις χειραποσκευές σας.
Το ταξίδι με το αεροπλάνο προς το εξωτερικό χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή. Δώστε μεγάλη προσοχή στις οδηγίες και σε ότι επιτρέπεται να μεταφέρετε μαζί σας διότι στο εξωτερικό γίνονται πιο σχολαστικοί έλεγχοι και όχι πάντα καλόπιστα και “για την δική μας ασφάλεια”.
Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τον σωστό προορισμό για εσάς και ότι γνωρίζετε βασικές πληροφορίες για αυτόν. Σε αρκετές χώρες για παράδειγμα θα πρέπει να σεβαστείτε τη θρησκεία ή το πολίτευμά τους, τα ήθη και έθιμά τους, που ακόμα και αντίθετους αν σας βρίσκουν, θυμηθείτε πως είστε επισκέπτες ή ακόμα και περαστικοί από αυτή τη χώρα

Καιρικές Συνθήκες

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον προορισμό σας, ώστε να επιλέξετε τον κατάλληλο ρουχισμό και εξοπλισμό. Μην πάρετε μαζί όλα σας τα ρούχα! Θα διαπιστώσετε με την επιστροφή σας ότι άδικα κάλυψαν χώρο στη βαλίτσα σας! Φροντίστε τα ρούχα που θα φοράτε στο ταξίδι, αλλά και αυτά που θα πάρετε μαζί, να είναι άνετα, όπως και τα υποδήματά σας. Διακοπές πάτε και όχι σε …γκαλά της πρεσβείας! Πάρτε ρούχα που μπορούν εύκολα να συνδυαστούν μεταξύ τους.
Δώστε προσοχή στο βάρος των αποσκευών σας. Αν ξεπεράσουν το όριο που δίνει η αεροπορική εταιρία, έχετε οικονομική επιβάρυνση. Απλά θα ” το πληρώσετε πολύ ακριβά”!
Σημειώστε το όνομά σας και ένα τηλέφωνο πάνω στο καρτελάκι της βαλίτσας, για κάθε ενδεχόμενο. Κανένα άλλο στοιχείο και προπαντός μην γράψετε διεύθυνση κατοικίας διότι έτσι λέτε στους κακόβουλους πιο σπίτι είναι ελεύθερο για κλοπή! Θα ήταν καλό να βάλετε και ένα καρτελάκι μέσα στη βαλίτσα, σε περίπτωση που κοπεί το εξωτερικό. Καλό θα ήταν να ασφαλίσετε εξωτερικά την βαλίτσα σας με έναν ιμάντα ασφαλείας για να είστε βέβαιοι ότι δεν θα ανοίξει από την κακομεταχείριση στο αεροδρόμιο.

Κανόνες υγιεινής

Δε θα χρειαστεί να ανησυχήσετε για εμβολιασμούς ή ειδικές προφυλάξεις για το φαγητό και το νερό, εάν ταξιδεύετε στην Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, τη Δυτική Ευρώπη και τις Σκανδιναβικές χώρες.
Για να ταξιδέψετε όμως σε άλλα μέρη του κόσμου θα πρέπει να κάνετε τους απαραίτητους εμβολιασμούς πριν φύγετε, να έχετε μαζί σας εφόδια και σχετικές πληροφορίες για το σύστημα υγείας που θα βρείτε, αλλά και να είστε προσεκτικοί στο τι τρώτε και πίνετε.
Επομένως, πριν ταξιδέψετε ρωτήστε το γιατρό σας ακόμα και τρεις μήνες πριν το ταξίδι σας, το ταξιδιωτικό σας πρακτορείο ή τη σχετική πρεσβεία εάν χρειάζεται προηγουμένως να κάνετε κάποιους εμβολιασμούς. Κάποιοι εμβολιασμοί γίνονται σε διάστημα αρκετών εβδομάδων. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στην παιδική ηλικία κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, της διφθερίτιδας, του κοκκύτη, του τετάνου και της πολυομυελίτιδας, επομένως μπορεί να μη χρειαστεί περαιτέρω προστασία από αυτά τα νοσήματα.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Το 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορείτε να καλείτε δωρεάν από σταθερά και κινητά τηλέφωνα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Καλώντας τον αριθμό αυτό συνδέεστε απευθείας με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών: αστυνομία, ασθενοφόρα, πυροσβεστική. Εκτός από το 112, λειτουργούν και οι εθνικοί αριθμοί έκτακτης ανάγκης. Αλλά το 112 είναι ο μόνος αριθμός μέσω του οποίου έχετε πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Το 112 χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότιος Αφρική. Μπορείτε να το καλέσετε ακόμα και όταν δεν έχετε σήμα στο κινητό σας.

Όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας. Εάν χρειάζεστε επείγουσα ιατρική φροντίδα, με την κάρτα αυτή απλουστεύονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και διευκολύνεται η επιστροφή των χρημάτων που δαπανήσατε για δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Τέλος καλό θα είναι να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο, visa) και φωτοτυπίες αυτών. Τα αντίγραφα να τα φυλάτε σε διαφορετικό μέρος από τα επίσημα. Καλό είναι να αφήσετε και φωτοτυπίες στο σπίτι σας ή σε κάποιο φιλικό πρόσωπο.
Συνιστώ την χρήση μικρού πορτοφολιού γύρω από τη μέση σας ή κρεμαστή τσάντα περασμένη από τον ώμο σας χιαστή ( Χ) για να φυλάσσετε τα έγγραφα και τα χρήματα σας.
Κρατήστε τις αυθεντικές αποδείξεις για τις αγορές που κάνετε, όπως επίσης και για το λογαριασμό του ξενοδοχείου, τη συμφωνία για την ενοικίαση του αυτοκινήτου και λογαριασμούς ιατρικών υπηρεσιών.

Καλό ταξίδι και να περάσετε καλά!

* Ο ροτ. Αιμίλιος Τσαρουχάς είναι Τουριστικός Πράκτορας