ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΟΤΑΡΥ

 • Το Ρόταρυ είναι μια οργάνωση που αποτελείται απο τους ηγέτες των επιχειρήσεων και των επαγγελμάτων, ενωμένων παγκοσμίως,που χορηγούν ανθρωπιστική προσφορά υπηρεσιών, ενθαρρύνουν τις υψηλές ηθικές αξίες σε όλα τα επαγγέλματα και βοηθούν στην οικοδόμηση της καλής θέλησης και της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο.
 • Το Ρόταρυ είναι ο πρώτος όμιλος προσφοράς υπηρεσιών στο κόσμο. Ο πρώτος Ροταριανός όμιλος ιδρύθηκε στο Σικάγο του Ιλλινόις των Η.Π.Α. την 23η Φεβρουαρίου 1905.
 • Το Ρόταρυ έχει ως μέλη του περίπου 1,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, που επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες, και ανήκουν σε περισσότερους απο 28.000 Ροταριανούς ομίλους σε ολόκληρο το κόσμο.
 • Οι Ροταριανοί συναντώνται κάθε εβδομάδα για να χαρούν τη συναδέλφωση και να συζητήσουν ενδιαφέροντα και ενημερωτικά προγράμματα σχετικά με θέματα τοπικού και παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Τα μέλη του αποτελούν ένα μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινότητάς του.
 • Οι Ροταριανοί σχεδιάζουν και υλοποιούν μία αξιοσημίωτη ποικιλία ανθρωπιστικών, εκπαιδευτικών και μορφωτικών προγραμμάτων ανταλλαγών που αφορούν το τρόπο ζωής των ανθρώπων στη κοινότητά τους και σε ολόκληρο το κόσμο.
 • Το Ρόταρυ είναι το Ροταριανό Ίδρυμα, το οποίο κάθε χρόνο χορηγεί περίπου 90 εκατομμύρια δολλάρια Η.Π.Α. για διεθνείς υποτροφίες, μορφωτικές ανταλλαγές και μεγάλα και μικρά ανθρωπιστικά προγράμματα που βελτιώνουν τη ποιότητα της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Το Ρόταρυ θεωρείται ευρέως, ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός χορηγός σε διεθνείς μορφωτικές υποτροφίες παγκοσμίως.
 • Το Ρόταρυ είναι το Πόλιο-Συν, η υπόσχεση του Ρόταρυ, που σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς υγείας, έχει στόχο την εκρρίζωση της πολυομυελίτιδας το έτος 2005, στη 100η επέτειο του Ρόταρυ. Περισσότερα απο ένα δισεκατομμύριο παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν εμβολιασθεί κατά της πολυομυελίτιδας μέσω των δωρεών Πόλιο-Συν.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΡΟΤΑΡΥ

Μια σεμνή αρχή με παγκόσμια αποτελέσματα

Το Ρόταρυ ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1905, στο Σικάγο των Η.Π.Α, από τον δικηγόρο Πώλ Χάρρις και τρεις φίλους του τον Σιλβέστρε Σίλε, ανθρακέμπορο, τον Γουσταύο Λέχρ, μεταλλειολόγο και τον Χιράμ Σόρεϋ, ράπτη. Η ιδέα του Πωλ ήταν να προωθήσει την συναδέλφωση μέσω της γνωριμίας των επιχειρηματιών. Για να γίνει ο όμιλος πλήρως αντιπροσωπευτικός των επιχειρήσεων και της επαγγελματικής κοινότητας, μόνο ένας αντιπρόσωπος από κάθε επιχείρηση ή επάγγελμα ήταν  δεκτός. Αυτή ήταν η αρχή της βάσης του συστήματος των κατηγοριών των μελών. Καθώς η αρχική βάση του Ρόταρυ ήταν η φιλία και η προσφορά υπηρεσιών σε άλλους, αυτό έγινε το σήμα κατατεθέν του.

 

Η ονομασία του Ρόταρυ

Προήλθε από το εξής γεγονός: Οι πρώτες συναντήσεις των Ροταριανών γίνονταν στον τόπο εργασίας του κάθε μέλους εκ περιτροπής. Αυτή η λειτουργία στην αγγλική γλώσσα περιγράφεται με τη λέξη Rotation και εξ αυτού προήλθε η ονομασία της οργάνωσης του Ρόταρυ.

 

Το έμβλημα του Ρόταρυ

Είναι ο οδοντωτός τροχός και τα χρώματά του είναι το μπλε (που συμβολίζει τον διεθνή χαρακτήρα της οργάνωσης) και το χρυσό (την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο δραστηριοτήτων του).

 

Το moto του Ρόταρυ

Service Above Self – Προσφορά Υπερβαίνοντας τον εαυτό μας ή όπως πολλοί Όμιλοι χρησιμοποιούν την παλαιότερη ίσως και πιο περιεκτική μετάφραση: Πρώτιστον το Υπηρετείν.

 

Σήμερα

Το Ρόταρυ είναι μια παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση προσφοράς υπηρεσιών. Έχει επεκταθεί σε 200 χώρες και περιοχές με περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μέλη, τα οποία ανήκουν σε περισσότερους από 33.000 Ροταριανούς Ομίλους.

Το Ρόταρυ το 1917 ίδρυσε το Ροταριανό Ίδρυμα που μέσω αυτού υλοποιούνται τα  μεγάλα εκπαιδευτικά και ανθρωπιστικά προγράμματα.

Είναι επίσημος σύμβουλος του ΟΗΕ (άλλωστε την ιδρυτική του πράξη, υπέγραψαν 48 ηγέτες κρατών – ροταριανοί), για ανθρωπιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Συνεργάζεται με καταξιωμένες διεθνής οργανώσεις όπως την UNICEF, την UNESCO (που ιδρύθηκε με προτροπή του Ρόταρυ), την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Κέντρο Καταπολέμησης Ειδικών Λοιμώξεων των Η.Π.Α. και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ώστε να υπηρετήσει την αποστολή του.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΡΟΤΑΡΥ

Σκοπός του Ρόταρυ είναι η ενθάρρυνση και η διάδοση της ιδέας της προσφοράς (υπηρεσιών), ως βάση κάθε αξιόλογης δραστηριότητας και, ειδικότερα να ενθαρρύνει και να προωθεί:

 

 • Πρώτον: Την ανάπτυξη των ανθρωπίνων σχέσεων, ως μια ευκαιρία για προσφορά (υπηρεσιών),
 • Δεύτερον: Τις υψηλές ηθικές αρχές στις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα, την αναγνώριση της αξίας όλων των χρησίμων επαγγελματικών ενασχολήσεων, και την ανάδειξη από κάθε Ροταριανό της επαγγελματικής του ενασχόλησης, ως μια ευκαιρία για να υπηρετήσει την κοινωνία,
 • Τρίτον: Την εφαρμογή της ιδέας της προσφοράς (υπηρεσιών) στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του κάθε Ροταριανού,
 • Τέταρτον: Την προώθηση της διεθνούς κατανόησης, της καλής θέλησης και της ειρήνης, μέσω μιας παγκόσμιας συναδέλφωσης των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών ενωμένων στην ιδέα της προσφοράς υπηρεσιών.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΤΑΡΥ

Οι βασικές αξίες του Ρόταρυ αντιπροσωπεύουν τις αρχές που καθοδηγούν την κουλτούρα του οργανισμού, περιλαμβάνοντας και τις προτεραιότητες και τις ενέργειες των μελών μέσα στον οργανισμό. Οι αξίες είναι ένας αυξανόμενος σε σημασία συντελεστής στον στρατηγικό σχεδιασμό, διότι καθοδηγούν την πρόθεση και κατεύθυνση της ηγεσίας.

 

Προσφορά (υπηρετείν)

Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες και τα προγράμματα της προσφοράς μας έχουν ως επακόλουθο μεγαλύτερη παγκόσμια κατανόηση και ειρήνη. Η προσφορά είναι κύριο στοιχείο της αποστολής μας. Μέσω των σχεδίων και πράξεων των Ομίλων, δημιουργούμε μια νοοτροπία προσφοράς σε όλο τον Οργανισμό μας που παρέχει μια άνευ προηγουμένου ικανοποίηση σε αυτούς που προσφέρουν – υπηρετούν.

 

Συναδέλφωση

Πιστεύουμε ότι οι μεμονωμένες προσπάθειες εστιάζουν σε μεμονωμένες ανάγκες, αλλά οι συνδυασμένες προσπάθειες υπηρετούν την ανθρωπότητα. Η δύναμη των συνδυασμένων προσπαθειών δεν γνωρίζει όρια, πολλαπλασιάζει τους πόρους και διευρύνει τις ζωές και τις προοπτικές μας. Η συναδέλφωση οδηγεί στην ανεκτικότητα και υπερβαίνει φυλετικά, εθνικά και άλλα όρια.

 

Διαφορετικότητα

Πιστεύουμε ότι το Ρόταρυ ενώνει διεθνώς όλους τους ανθρώπους κάτω από το ιδανικό της προσφοράς. Ενθαρρύνουμε τη διαφορετικότητα των ενασχολήσεων μεταξύ των μελών μας, καθώς και στις δράσεις μας και στην προσφορά μας. Ο Όμιλος που αντανακλά την επιχειρηματική και επαγγελματική κοινότητα κατέχει το κλειδί για το μέλλον.

 

Ακεραιότητα

Είμαστε αφοσιωμένοι και αποζητούμε την λογοδοσία από τους ηγέτες μας και τους συναδέλφους μας και για τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας και για τις διαδικασίες που χρησιμοποιούμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Είμαστε προσκολλημένοι σε υψηλά ηθικά και επαγγελματικά πρότυπα στην εργασία μας και τις προσωπικές σχέσεις. Είμαστε δίκαιοι και εκτιμούμε τον άλλον στις αλληλεπιδράσεις μας και ενσυνείδητα προσέχουμε τους πόρους που μας εμπιστεύονται.

 

Ηγεσία

Είμαστε μια παγκόσμια συναδέλφωση ατόμων που είναι ηγέτες στο πεδίο δράσης τους. Πιστεύουμε στη σπουδαιότητα της ανάπτυξης της ηγεσίας και στην ηγεσία ως ποιότητα για τα μέλη μας. Ως Ροταριανοί είμαστε ηγέτες στην εφαρμογή των βασικών μας αξιών.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΑΡΧΕΣ

Σε κάθε Όμιλο, η δράση κατευθύνεται σε πέντε τομείς που ονομάζονται Λεωφόροι και ουσιαστικά επιτρέπουν στους Ροταριανούς να υπηρετήσουν με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο το Σκοπό του Ρόταρυ.

 

Λεωφόροι Δράσης

 • Εσωτερική Δράση: Εστιάζει στην ενδυνάμωση της συναδέλφωσης και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του Ομίλου.
 • Επαγγελματική Δράση: Ενθαρρύνει τους Ροταριανούς να υπηρετούν άλλους μέσω των απασχολήσεών τους και να εφαρμόζουν υψηλά ηθικά πρότυπα.
 • Κοινοτική Δράση: Καλύπτει προγράμματα και δράσεις που αναλαμβάνει ο Όμιλος για να βελτιώσει τη ζωή στη κοινότητα.
 • Διεθνής Δράση: Περιλαμβάνει ενέργειες που γίνονται για να επεκταθεί το ανθρωπιστικό έργο του Ρόταρυ σε όλο το κόσμο και να προωθηθεί η παγκόσμια κατανόηση και ειρήνη.
 • Δράση προσφοράς στη Νεότητα: Προστέθηκε το 2010 στις υπόλοιπες 4 που έχουν θεσμοθετηθεί από το 1920. Ενθαρρύνει τους Ροταριανούς να αναλαμβάνουν προγράμματα και δράσεις που ωφελούν τους νέους.

Κάθε Ροταριανός Όμιλος κάθε χρόνο προγραμματίζει και εκτελεί ένα ισόρροπο πρόγραμμα δράσης που υπηρετεί και τις 5 λεωφόρους.

 

Ο τετραπλός έλεγχος

Η ηθική υπόσταση κάθε μέλους είναι σημαντική για το Ρόταρυ. Ένα απλό αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για την εφαρμογή των αρχών του Ρόταρυ στην καθημερινή μας ζωή είναι ο Τετραπλός Ροταριανός Έλεγχος:

Για όσα σκεπτόμαστε, λέμε ή πράττουμε
1. Είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ;
2. Είναι ΔΙΚΑΙΟ για όλους όσους αφορά;
3. Προάγει την ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ και τη ΦΙΛΙΑ;
4. Είναι ΩΦΕΛΙΜΟ σε όλους τους ενδιαφερόμενους;

 

Η προσευχή

Το Ρόταρυ, ως παγκόσμια οργάνωση, έχει στις τάξεις του μέλη από διαφορετικές φυλές, όλων των θρησκειών και των δογμάτων καθώς και διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων. Ως οργάνωση επαγγελματιών που επιδιώκουν την ‘Προσφορά Υπερβαίνοντας τον Εαυτό τους’, δεν επιτρέπει τις θρησκευτικές και πολιτικές συζητήσεις στις εκδηλώσεις του.
Όμως οι Ροταριανοί είναι κατ΄ αρχήν συνειδητοί πολίτες της χώρας τους και άνθρωποι που υπηρετούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Στις δύο Ελληνικές Περιφέρειες, κάθε συνάντηση ή συνεστίαση ξεκινά με την προσευχή που έχει συντάξει ο Καθηγητής της Θεολογίας Γεράσιμος Κονιδάρης και η οποία έχει ως εξής:
Κύριε, ευλόγησε αυτή την συνεστίαση
Καταξίωσέ μας με τις δωρεές της αγάπης σου και
Καθοδήγησέ μας να επιτελούμε τις εντολές σου ωφελώντας τον πλησίον μας
Αμήν.

 

Αποστολή και όραμα

Η αποστολή του Διεθνούς Ρόταρυ, μιας παγκόσμιας ένωσης Ροταριανών Ομίλων, είναι η παροχή προσφοράς (υπηρεσίας) στους άλλους, η προαγωγή υψηλών ηθικών προτύπων και η προώθηση της παγκόσμιας κατανόησης, καλής θέλησης και ειρήνης μέσω της συναδέλφωσης των ηγετών των επιχειρήσεων, των επαγγελμάτων και της κοινωνίας.
Το όραμα του Διεθνούς Ρόταρυ είναι να είναι παγκόσμια αναγνωρίσιμο για την αφοσίωσή μας στην Προσφορά Υπερβαίνοντας τον Εαυτό μας ώστε να προωθήσουμε την παγκόσμια κατανόηση, καλή θέληση και ειρήνη.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΡΟΤΑΡΥ

Οργάνωση του Ρόταρυ

Οι Ροταριανοί Όμιλοι διοικητικά συγκροτούν 34 Ζώνες και 535 Περιφέρειες σε όλο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ρόταρυ εκλέγεται και διοικεί για ένα έτος με Δ.Σ. αποτελούμενο από 17 Διευθυντές, οι οποίοι εκλέγονται για 2 έτη από τις μισές Ζώνες εναλλάξ. Το Δ.Σ. συμπληρώνεται από τον εψηφισμένο για το επόμενο έτος Πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα του Διεθνούς Ρόταρυ. Η δημοκρατική, αντιπροσωπευτική εκλογή και η εναλλαγή των αξιωμάτων κάθε έτος, είναι βασική οργανωτική αρχή του Ρόταρυ σε κάθε βαθμίδα. Με αυτή την αρχή εκλέγεται και ο Πρόεδρος από τα μέλη κάθε Ομίλου, καθώς και ο Διοικητής κάθε Περιφέρειας από αναλογικό με την δύναμη κάθε Ομίλου (της Περιφέρειας) αριθμό εκλεκτόρων.

 

Συμμετοχή των μελών

Ένα δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό του Ρόταρυ πέραν από την ενιαύσια εναλλαγή των αξιωμάτων, είναι ότι σε κάθε Όμιλο επιδιώκεται να συμμετέχουν άτομα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον ένα από κάθε ‘κατηγορία’, επαγγελματιών, στελεχών, επιχειρηματιών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, της τοπικής κοινωνίας που δραστηριοποιείται κάθε Ρ. Όμιλος. Επιτρέπεται να υπάρχουν σε κάθε Όμιλο όχι περισσότεροι από το 10% των μελών από κάθε ‘επαγγελματική κατηγορία’, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύονται όλες οι τάσεις και να μην αποτελεί ο Όμιλος μια απλή συντεχνία.

 

Διαφορετικότητα των επαγγελμάτων

Η διαφορετικότητα των επαγγελμάτων των μελών εξασφαλίζει την σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων κάθε κοινωνίας και την αποτελεσματική δράση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Υποχρέωση του κάθε Ροταριανού είναι να κάνει τις εβδομαδιαίες παρουσίες του στον Όμιλό του ή ακόμη και σε άλλον της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

 

Πόροι χρηματοδότησης

Οι Ροταριανοί συνεδριάζουν κάθε εβδομάδα σε τακτή ημέρα, ώρα και τόπο για να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν προγράμματα προσφοράς τοπικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Οι απαιτούμενοι για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων πόροι και χρήματα τόσο του κάθε Ομίλου όσο και του Διεθνούς Ρόταρυ, προέρχονται από τις συνδρομές και δωρεές των μελών και φίλων και από τις  δραστηριότητες συλλογής χρημάτων. Με αυτά και την προσωπική τους συμμετοχή, προσπαθούν οι Ροταριανοί να πραγματοποιήσουν τους στόχους της χρονιάς που έθεσαν και να βοηθήσουν και άλλους φορείς.