“Ανεβαίνουμε στον Όλυμπο – ξεριζώνουμε την Πολιομυελίτιδα”

Tο Σαββατοκύριακο 20 & 21 Σεπτεμβρίου οι ροταριανοί της 2484 Περιφέρειας του Δ. Ρόταρυ που καλύπτει τη Βόρειο Ελλάδα ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη δράση «Ανεβαίνουμε στον Όλυμπο – ξεριζώνουμε την Πολιομυελίτιδα».

Το Διεθνές Ροταρυ ξεκίνησε το 1985 την παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της φοβερής μάστιγας που έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα εκατομμύρια νεκρούς κι ακόμη περισσότερους αναπήρους, συνήθως άτομα νεαρότατης ηλικίας.

Με συμμάχους τον ΟΗΕ, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, την UNICEF, το Κέντρο πρόληψης και καταπολέμησης ασθενειών των ΗΠΑ, δεκάδες κυβερνήσεις, ιδρύματα όπως το ίδρυμα Aga Chan και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, εκατοντάδες επώνυμους κι εκατομμύρια ανώνυμους δωρητές και εθελοντές περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί στις σχεδόν 3 δεκαετίες που διαρκεί αυτή η μεγαλειώδης προσπάθεια που οδεύει προς την ολοκλήρωσή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το 1985 είχαν καταγραφεί περισσότερα από 185.000 νέα κρούσματα της νόσου σε 160 χώρες σήμερα τα κρούσματα περιορίζονται σε λιγότερα από 180 σε 3 μόλις εμπόλεμες και δυσπρόσιτες περιοχές (Αφγανιστάν, Βόρειο Πακιστάν και Β. Νιγηρία).

Το τέλος είναι κοντά!! Απέχουμε μια ανάσα από το όνειρο γενεών. Οι ροταριανοί της Βόρειας Ελλάδας με την πρωτότυπη δράση τους «Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο» συγκέντρωσαν δωρεές και χορηγίες που ελπίζουν ότι θα αυγατίσουν μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας, οπότε και θα κατατεθούν στο Κοινό Ταμείο του αγώνα ώστε να τετραπλασιαστούν με τη γενναιόδωρη προσφορά του ιδρύματος Gates που βάζει 3$ δολάρια ΗΠΑ για κάθε 1$ που συγκεντρώνουν οι ροταριανοί.

Με επικεφαλής τον Διοικητή της Περιφέρειας Κώστα Καρβούνη οι θαρραλέοι ροταριανοί Βασίλης Παπαγιάννης από τα Ιωάννινα και Σπύρος Γκαραβέλλας από την Κοζάνη έφτασαν μετά από 7 ώρες ανάβασης στην κορυφή του Ολύμπου (2.917 μ.) και ύψωσαν τις σημαίες των Ροταριανών ομίλων που συμμετείχαν στην αποστολή συγκεντρώνοντας δωρεές και χορηγίες για την τελική μάχη κατά της πολιομυελίτιδας.

Αφού διανυκτέρευσε στο ψηλότερο καταφύγιο των Βαλκανίων «Γούσης Αποστολίδης» στα 2.750μ. η αποστολή επέστρεψε στη βάση της στο Λιτόχωρο έχοντας διανύσει σε 2 ημέρες 27 χιλιόμετρα μονοπατιών στο Βουνό των Θεών. Για τους συμμετέχοντες ήταν μια υπέροχη εμπειρία και για τους ροταριανούς της Β. Ελλάδας μια ακόμη σημαντική δράση κάνοντας πράξη το σύνθημα του Ροταρυ «Υπηρετείν Υπεράνω Εαυτού»