Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Διοικητή Κώστα Καρβούνη κατά την επίσημη επίσκεψή του στον Ρ.Ο.Καλαμαριάς

Αγαπημένοι μου ροταριανοί και ροταριανές,

Δεν χρειάζεται ασφαλώς να σας πω πόσο χαίρομαι που βρίσκομαι απόψε εδώ, ανάμεσα σε φίλους ροταριανούς, μέλη της ροταριανής μου οικογένειας. Θέλω να σας πω ότι είναι πέρα για πέρα αλήθεια ότι το Ροταρυ αποτελεί μια μεγάλη, φιλόξενη, ζεστή οικογένεια. Όπου κι αν πάω, σε όποια πόλη βρεθώ, παντού είμαι περιτριγυρισμένος από καλούς φίλους που πασχίζουν να κάμουν γύρω τους το καλό. Και πιστέψτε με, αυτή ακριβώς είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τις άπειρες ώρες που ξεκλέβω από την οικογένεια και τη δουλειά μου για να φανώ αντάξιος της ευθύνης που μου αναθέσατε.

Το Ροταρυ φίλοι μου στηρίζεται στη φιλία. Το Ροταρυ ΕΙΝΑΙ φιλία. Ένας ροταριανός όμιλος για να λειτουργεί και να προσφέρει στον τόπο του πρέπει πριν απ’ όλα, μακριά από περιττές επισημότητες και φανφάρες, να στηρίζεται στη συνεργασία, τη φιλία και κυρίως τη διάθεση των μελών του για προσφορά. Το Ροταρυ στηρίζεται στην ομαδική δουλειά και τη συνέχεια. Στηρίζεται επίσης στην δημιουργικότητα, την αφοσίωση, τη δέσμευση και την εκλεκτή ποιότητα των μελών του. Αυτές οι μοναδικές ιδιότητες όταν συνδυάζονται με τις ηγετικές ικανότητες του καθενός μας αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία του έργου μας.

Νωρίτερα είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρόεδρο Στράτο και τα μέλη του Δ.Σ. του Ρ.Ο. Καλαμαριάς. Είναι πλεονασμός αλλά οφείλω να το πω: Μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού οι όμιλοι της Περιφέρειάς μας που μπορούν να συγκριθούν με τον Ρ.Ο. Καλαμαριάς. Ως Διοικητής οφείλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το πλούσιο έργο με το οποίο ο Όμιλος υπηρετεί εδώ και δεκαετίες τον συνάνθρωπο και την τοπική κοινωνία.. Και είμαι σίγουρος ότι η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή!!

Αγαπημένοι μου ροταριανοί, θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις που αφορούν το Ροταρυ και ειδικότερα την Περιφέρειά μας.

Το Διεθνές Ροταρυ κάνει εδώ και μερικά χρόνια μια εξαιρετικά σχεδιασμένη και ως εκ τούτου – όπως εγώ τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι – επιτυχημένη στροφή προς το μέλλον. Ο επανασχεδιασμός των προγραμμάτων του ώστε να γίνουν αποτελεσματικότερα, βιώσιμα και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο καθώς και η τεράστια έμφαση στο Branding με την επιμελημένη επικέντρωση στο νέο λογότυπο και τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων δείχνουν το δρόμο για όλους μας.

Η ανάγκη κάνει νόμο. Και οι αριθμοί λένε την αλήθεια όσο σκληρή και να είναι. Το Δ. Ροταρυ πήρε τα σημάδια και αντέδρασε με τον καλύτερο τρόπο. Το Ροταρυ του 21ου αιώνα θα είναι διαφορετικό από αυτό που ξέραμε. Με μικρότερη σημασία στους τύπους αλλά με τεράστια έμφαση στην ευελιξία, την προσαρμοστικότητα στις τοπικές συνθήκες, στο να γίνουν οι όμιλοι ελκυστικοί στις νεότερες γενιές. Όσοι παρακολουθείτε τα social media σπανίως βλέπετε πια εικόνες με γραβατωμένους ροταριανούς σε επίσημες εκδηλώσεις, ομιλίες κλπ. Οι πιο συνηθισμένες εικόνες είναι ροταριανοί κάθε ηλικίας σε δράση. Με τα καπέλα και τα μπλουζάκια τους περήφανα μέλη της πιο μεγάλης και πιο αποτελεσματικής ανθρωπιστικής οργάνωσης στον κόσμο!!

Κι εμείς ? Που βρισκόμαστε σε σχέση με όλα αυτά?

Ως συνήθως αργούμε να πάρουμε τα μηνύματα των καιρών, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Και φυσικά το πληρώνουμε. Κι εδώ οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Δεν είναι μόνο η μείωση του αριθμού των ροταριανών ανησυχητική. Είναι και το γεγονός ότι γερνάμε!! Υπάρχουν «όμιλοι» στην Περιφέρειά μας που δεν είναι τίποτε περισσότερο από απολιθώματα άλλων εποχών. Μαζεύεται τακτικά ή και πιο αραιά μια ολιγομελής παρέα με Μ.Ο. ηλικίας πάνω από τα 60 χρόνια, τρώνε, πίνουν, θυμούνται τα παλιά, γκρινιάζουν λίγο και …πιστεύουν ότι κάνουν Ροταρυ. Δυστυχώς αυτοί οι όμιλοι είναι περισσότεροι από το 35% των ομίλων μας…

Όπως μας δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Περιφέρειά μας, μετά από μια 4ετία «ύφεσης» τα αίτια της οποίας έχουν επαρκώς συζητηθεί, το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει μια σταθεροποίηση. Όχι μόνον σταμάτησε η ραγδαία απώλεια μελών – από 1.050 το 2009 πέσαμε στους 680 το 2013-14 – αλλά σήμερα βρισκόμαστε στα 731 μέλη κι ανεβαίνουμε. Όμως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την μελλοντική αυτοτέλεια της Περιφέρειάς μας. Το Δ. Ροταρυ ήδη μας ζήτησε φέτος να φτάσουμε τουλάχιστον τα 850 μέλη. Στόχος που είναι απολύτως εφικτός καθώς αντιστοιχεί σε περίπου 3-4 νέα μέλη για κάθε όμιλο.

Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε από φέτος στη διάθεσή μας ένα εξαιρετικό εργαλείο, μια πυξίδα που δείχνει το μέλλον. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο Στρατηγικός Σχεδιασμός με ορίζοντα 5ετίας και με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους για τα επόμενα 3 χρόνια. Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός που επεξεργαστήκαμε επί μακρόν και ψηφίστηκε στο Συνέδριό μας στην Καβάλα, θέτει 3 βασικές προτεραιότητες πάνω στις οποίες όλοι οφείλουμε να κινηθούμε.

1. Η ενίσχυση και η υποστήριξη των ομίλων μας ώστε να γίνουν όντως ισχυροί και να μπορούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην τοπική τους κοινωνία μέσα από το έργο τους
2. Η αύξηση των προγραμμάτων προσφοράς με καλύτερη στόχευση και σωστό σχεδιασμό. Διερευνάμε μεθοδικά τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας, σχεδιάζουμε προσεκτικά τα προγράμματά μας συνεργαζόμενοι με όσους χρειάζεται, τα υλοποιούμε υπεύθυνα και αποτελεσματικά.
3. Η ενίσχυση της δημόσιας εικόνας του Ροταρυ που θα βασίζεται στο έργο μας και θα φέρει κοντά μας κι άλλους φίλους που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες αρχές και τις ίδιες ευαισθησίες.

Πάνω σε αυτούς τους άξονες κάθε όμιλος θα πρέπει να κτίσει το δικό του σχεδιασμό σε βάθος τριετίας ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους με τους οποίους ήδη έχει «χρεωθεί». Μόνον έτσι, μετρώντας και αξιολογώντας – όπως ο καθένας κάνει στο σπιτικό του και την επιχείρησή του – μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον του Ροταρυ στην Περιφέρειά μας με αισιοδοξία.

Οι διεθνείς στατιστικές λένε ότι σε κάθε 10.000 κατοίκους αντιστοιχούν κατά Μ.Ο. 6 ροταριανοί. Στην Περιφέρειά μας, σε έναν πληθυσμό που φτάνει τα 4.000.000 είμαστε μόλις 730 ροταριανοί, δηλαδή περίπου 1,8 ανά 10.000 κατοίκους. Προσωπικά δεν συμφωνώ με τον αριθμό αυτό. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που στις καρδιές τους είναι σαν και μας. Η στάση – η φιλοσοφία της ζωής τους – είναι ίδια με τη δική μας. Είναι ροταριανοί χωρίς να το ξέρουν!! Και αν δεν είναι μέλη κάποιου ομίλου δεν φταίνε αυτοί αλλά εμείς που ακόμη δεν τους καλέσαμε. Οι επόμενες ροταριανές χρονιές είναι κρίσιμες για το μέλλον του Ροταρυ στην περιοχή μας. Έχουμε στα χέρια μας μια μεγάλη ευκαιρία και μια τεράστια ευθύνη. Είμαστε ΕΜΕΙΣ αυτοί που οφείλουμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα αναζωογονώντας το Ροταρυ στη Β. Ελλάδα. Είναι ταυτόχρονα ευθύνη και προνόμιο.

Βασικό μας μέλημα η ανθρώπινη ποιότητα. Όχι εκείνη που μετριέται αυτοθαυμαζόμενη στον καθρέφτη αλλά η άλλη, η σπάνια και ακριβή, εκείνη που λάμπει φωτίζοντας τις ζωές των άλλων. Δεν χρειαζόμαστε «μεγαλόσχημους», πολυπράγμονες σπουδαιοφανείς, που να χτίζουν με τα λόγια ανώγεια και κατώγια. Χρειαζόμαστε ευαίσθητους, ενεργούς συμπολίτες που να διαθέτουν περίσσευμα αγάπης και διάθεση προσφοράς. Δεν χρειαζόμαστε φουσκωμένο πορτοφόλια, χρειαζόμαστε καρδιές γεμάτες έγνοια για τον λιγότερο τυχερό συνάνθρωπό μας. Θέλω να κρατήσετε στο μυαλό σας πως τις περισσότερες φορές το να αποκτήσεις νέους φίλους, να κερδίσεις νέα μέλη, νέους συντρόφους στον αγώνα τον καλό είναι τόσο απλό … όσο το να τους το προτείνεις. Γύρω μας ο καθένας γνωρίζει πλήθος ανθρώπων που εκτιμά και εμπιστεύεται. Ανθρώπων που μας ξέρουν και μας εμπιστεύονται. Ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες μ’ εμάς ευαισθησίες και που δεν είναι ροταριανοί μόνο και μόνο γιατί ποτέ δεν τους το ζητήσαμε. Απλώστε τα χέρια κι αγκαλιάστε τους άλλους χωρίς φόβους, χωρίς αναστολές. Θα μείνετε κατάπληκτοι από το αποτέλεσμα!! Και μη διστάσετε να προσαρμόζετε τον όμιλό σας στα νέα δεδομένα της εποχής. Άλλωστε όποιος δεν εξελίσσεται, μοιραία εξαφανίζεται.

Κινηθείτε με εξωστρέφεια. Μοιραστείτε το Ροταρυ με τους γύρω σας ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν άποψη για το τι είναι το Ροταρυ και ποιο είναι το έργο του στον τόπο μας και παγκοσμίως. Να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι το Ροταρυ είναι ένας μεγάλος δημοκρατικά οργανωμένος και ανοικτός σε όλους ανθρωπιστικός οργανισμός με παγκόσμια εμβέλεια, που στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική δράση και τη συνεισφορά των μελών του και που μόνο σκοπό έχει να κάνει το καλό στον κόσμο. Να έρθουν σε επαφή με το πιο παλιό κοινωνικό δίκτυο, που προηγήθηκε κατά 100 χρόνια του Facebook, διαθέτει περισσότερες από 34.000 πύλες εισόδου και περιλαμβάνει παραπάνω από 1.200.000 πραγματικούς φίλους σε όλο τον κόσμο!! Δείξτε στους γύρω σας ότι το Ροταρυ είναι παρόν, ότι το Ροταρυ νοιάζεται, ότι το Ροταρυ είναι ευχάριστο και συνάμα αποτελεσματικό!!

Υπάρχουν αρκετά μέλη στους ομίλους μας – που τους ξέρετε και σεις όπως και εγώ – που μπορεί να φορούν το σήμα, δεν είναι όμως συνειδητοί ροταριανοί. Είναι απολύτως απαραίτητο να τους πλησιάσουμε, να τους κατευθύνουμε, να τους εκπαιδεύσουμε, να τους καλέσουμε να συμμετέχουν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Μόνον έτσι αυτοί οι κατ’ όνομα ροταριανοί θα νοιώσουν τη χαρά που προσφέρει το ρόταρυ. Δεν αρκεί να βρίσκονται μέσα στο Ρόταρυ. Πρέπει το Ρόταρυ να φωλιάσει μέσα τους.

Αν μας ενδιαφέρει το μέλλον, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ασχοληθούμε με τους νέους. Στηρίξτε ενεργά τον όμιλο Ροταράκτ. Μην τους αφήνετε μετά τα 30 να χάνονται, συζητήστε μαζί τους και βρείτε τρόπο να τους κρατήσετε κοντά σας. Είναι ήδη ροταριανοί, μέλη της οικογένειάς μας!! Φέρτε νέους στο Ρόταρυ και το Ρόταρυ θα έχει ένα λαμπρό μέλλον. Έχετε τη δύναμη να το κάνετε. Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιο δυναμικό δραστήριων, ευαίσθητων, ενεργών νέων ανθρώπων. Δεκάδες νέοι επαγγελματίες που ξεχειλίζουν από διάθεση συμμετοχής βρίσκονται γύρω μας. Φέρτε τους κοντά μας, εκεί βρίσκεται το μέλλον.

Έχετε αναρωτηθεί φίλες και φίλοι τι σημαίνει «δυναμώνουμε το Ρόταρυ»; Σημαίνει ενισχύουμε την τιμιότητα, την φιλαλήθεια και την εξυπηρέτηση στην τοπική μας κοινωνία. Σημαίνει αυξάνουμε το δυναμικό του καλού κ αγαθού!! Σημαίνει ακόμη ότι αυξάνουμε τη χαρά μέσα από την προσφορά!! Γιατί η πραγματική ανταμοιβή του ροταριανού – και είναι πλούσια – είναι ακριβώς αυτή: Πλείονα ωφελείται ο άριστα υπηρετών. Με άλλα λόγια, όσο και αν αληθεύει ότι το Ρόταρυ αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων που επωφελούνται από τα προγράμματά του, αλλάζει επίσης – και ίσως πιο πολύ – την ζωή των ίδιων των ροταριανών.

Αν όλα όσα λέμε για την καλή θέληση, την ειρήνη, την κατανόηση σημαίνουν κάτι στ’ αλήθεια τότε καθένας από εμάς έχει την ευθύνη να δράσει. Έχουμε τη δύναμη ν’ αλλάξουμε τον κόσμο. Ο καθένας μας μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα. Οι πράξεις μας είναι που δίνουν ζωή στο Ρόταρυ. Από εσάς φυσικά εξαρτάται αν θα αναλάβετε τις ευθύνες για το μέλλον του Ρόταρυ. Ούτε ο Πρόεδρος ούτε το Δ.Σ. του Δ. Ρόταρυ ούτε ο Διοικητής μπορούν να εξασφαλίσουν το μέλλον. Είστε εσείς που θα πρέπει να αναζωογονήσετε το Ρόταρυ, κάνοντάς το μια σύγχρονη και αποτελεσματική οργάνωση. Ακριβώς όπως ο καθένας μας έχει ευθύνες και δικαιώματα ως πολίτης, έτσι έχουμε ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες ως ροταριανοί. Αυτές οι ευθύνες μας καλούν τώρα…

Αγαπητοί φίλοι, ροταριανοί και μη, θέλω επίσης να σας μιλήσω για το Ροταριανό Ίδρυμα.

Όλοι εμείς ξέρουμε καλά ότι το Ροταριανό μας Ίδρυμα μας επιτρέπει να αλλάζουμε τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο. Είναι ένα δώρο στον κόσμο από όλους τους ροταριανούς. Κι ας μη σκεφτεί κάποιος ότι αυτά είναι λόγια του αέρα.. Γιατί εσείς κι εγώ ξέρουμε πολύ καλά ότι το Ροταρυ αλλάζει πράγματι τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο καταπολεμώντας τον αναλφαβητισμό, εξασφαλίζοντας πόσιμο καθαρό νερό, διασφαλίζοντας σε μητέρες και παιδιά καλύτερες συνθήκες υγιεινής, εκριζώνοντας την πολιομυελίτιδα, προάγοντας την επιχειρηματικότητα των νέων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη κάθε τοπικής κοινωνίας, δουλεύοντας συστηματικά για την ειρήνη.

Ένας μόνο κίνδυνος ελλοχεύει. Ο εφησυχασμός!! Γιατί για τον ροταριανό δεν είναι αρκετό να κάνει μόνο τα συνηθισμένα, τα ελάχιστα. Να παρίσταται δηλαδή στις εβδομαδιαίες συναντήσεις και να πληρώνει τη συνδρομή του. Πρέπει κάθε ώρα, κάθε μέρα, να θυμάται τις μεγάλες ευθύνες που με την καρδιά μας έχουμε αναλάβει. Να νοιώθει την ατομική ευθύνη του «Πρώτιστον το Υπηρετείν Υπεράνω Εαυτού». Γι αυτό και η επιτυχία του Ροταριανού Ιδρύματος είναι ευθύνη όλων μας. Για να πετύχουμε πρέπει να φροντίζουμε για σταθερές – ανεξάρτητα από το ύψος τους – προσφορές.

Πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι προ ημερών πήρα από τον Πρόεδρο των Θεματοφυλάκων του Ροτ. Ιδρύματος μια ευγενική αλλά όχι ευχάριστη επιστολή. Μου υπενθύμισε τους στόχους του Ιδρύματος για τη χρονιά που τρέχει με κύριο φυσικά τον αγώνα κατά της πολιομυελίτιδας και σημείωνε ότι: «Το καλό που μπορούμε να κάνουμε στον κόσμο περιορίζεται μόνο από το ύψος των συνεισφορών προς το Ροταριανό Ίδρυμα. Ας φροντίσουμε λοιπόν οι όμιλοι που δεν είχαν συνεισφορές στο Ίδρυμα μέχρι τώρα να το πράξουν τη νέα χρονιά»

Η επιστολή τελείωνε με την ευγενική υπενθύμιση ότι από τους 38 ομίλους της Περιφέρειάς μας οι 28 είχαν την περσινή χρονιά μηδενική συνεισφορά στο Ροτ. Ίδρυμα και ότι η κατά κεφαλή συνεισφορά μας σε επίπεδο Περιφέρειας ήταν μόλις 13$ δηλαδή ούτε 10€!!!
Δεν ξέρω τι θα κάνατε εσείς … εγώ πάντως ντράπηκα…
Ντράπηκα γιατί ξέρω ότι χάρη στο ροτ. Ίδρυμα χιλιάδες οικογένειες αποκτούν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τροφή και ρούχα για τα παιδιά τους, να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, να περιθάλπουν τους αρρώστους, να ξεκινούν μια νέα ζωή. Γιατί ξέρω ότι με τα προγράμματα του Ρ.Ι. βοηθάμε ολόκληρες κοινότητες να γίνουν αυτάρκεις, επιτρέπουμε τη διάχυση επαγγελματικής γνώσης και ηθικής ανάμεσα σε διάφορους πολιτισμούς, προσφέρουμε ευκαιρίες εκπαίδευσης σε νέους γκρεμίζοντας παράλληλα τοίχους αδιαλλαξίας και έλλειψης κατανόησης.

Ντράπηκα γιατί ξέρω ότι οι Έλληνες είμαστε από τη φύση μας γενναιόδωροι και αδυνατώ να πιστέψω ότι εμείς οι Έλληνες ροταριανοί τσιγκουνευόμαστε να προσφέρουμε, να κεράσουμε βρε αδερφέ … έναν καφέ την εβδομάδα!! Ξέρετε τι σημαίνει ένας καφές την εβδομάδα; Σημαίνει 10€ το μήνα, σημαίνει 100€ το χρόνο!!! Ένας καφές την εβδομάδα κερασμένος από 700 ροταριανούς σημαίνει φίλοι μου 60 – 70.000 € το χρόνο !! Αυτό λοιπόν σας ζητώ να κάνετε φέτος: Ο καθένας από εμάς να βάζει στην άκρη, σε έναν πρόχειρο κουμπαρά, 2 € την εβδομάδα, όσο ένας κερασμένος καφές!! Και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ομίλου, τον ερχόμενο Μάιο να τα καταθέσει στο Ροταριανό μας Ίδρυμα. Ώστε να μπορέσω εξ ονόματός σας να απαντήσω με στοιχεία στην επιστολή που έλαβα…

Ρόταρυ φίλοι μου σημαίνει αξιόπιστοι, διαθέσιμοι, πρόθυμοι άνθρωποι που προσφέρουν περισσότερα από όσα παίρνουν και που προσδίδουν αξία στην κοινωνία τους. Διατηρώντας ένα ζωντανό Ίδρυμα, το Ρόταρυ θα ανθίζει και στο μέλλον φέρνοντας ειρήνη, υγεία και ευτυχία σε ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο.

Για την πολιομυελίτιδα δεν θα πω κάτι περισσότερο από το αυτονόητο. Είναι μια ανειλημμένη υποχρέωση στα παιδιά όλου του κόσμου. Δεσμευτήκαμε και δεν είμαστε από εκείνους που αθετούν την υπόσχεσή τους. Άλλωστε το χρωστάμε στους δεκάδες χιλιάδες εθελοντές μας και – δυστυχώς – σ’ εκείνους που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος, θύματα του πιο παράλογου φανατισμού.

Είμαστε πραγματικά ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ στο όνειρο. Σας θυμίζω:
1985: Περισσότερα από 300.000 νέα κρούσματα ετησίως σε 160 χώρες
2013: Μόλις 416 κρούσματα σε 3 εντοπισμένες, εμπόλεμες περιοχές.

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το στόχο μας. Αλλά πρέπει να δράσουμε ΤΩΡΑ. Αν ο ιός δεν σταματήσει να κτυπά μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες, θα χάσουμε μια μοναδική ευκαιρία. Το σημαντικότερο εμπόδιο σ’ αυτή την κρίσιμη φάση είναι η χρηματοδότηση. Γι αυτό το Ροτ. Ίδρυμα και τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα. Γι’ αυτό το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates τριπλασιάζει το κάθε μας δολάριο.

Σας καλώ αυτή τη φορά όχι να βάλετε το χέρι στην τσέπη αλλά να βάλετε την καρδιά και το μυαλό και να διοργανώσετε 1-2 εκδηλώσεις που θα απευθύνονται στην ευρύτερη τοπική κοινωνία και θα είναι αφιερωμένες στην εκστρατεία για την εκρίζωση της πολιομυελίτιδας.

Και με την ευκαιρία θέλω να πω κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Φυσικά υπάρχουν αμέτρητες ανάγκες γύρω μας. Γι αυτό και το Ροταρυ μας καθοδηγεί σε ορισμένες προτεραιότητες, τους γνωστούς 6 τομείς στόχευσης ώστε οι δράσεις μας να έχουν συνολικό ορατό αποτέλεσμα. Όμως συχνά συμβαίνει να αγνοούμε τις δικές μας προτεραιότητες και να ανταποκρινόμαστε σε αιτήματα άλλων οργανισμών «σπαταλώντας» πόρους και δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στην επιτυχία των στόχων μας. Σας παρακαλώ να το έχετε υπ’ όψη. Κι όταν ανταποκρίνεστε σε αιτήματα φορέων, συλλόγων κλπ – και να το κάνετε ασφαλώς με χαρά – να προσθέτετε πάντα πως ένα μέρος των εσόδων της όποιας εκδήλωσης, δράσης κλπ θα πάει κατ’ ανάγκη σε ροταριανό πρόγραμμα.

Φέτος η Περιφέρειά μας προγραμματίζει μερικές «οριζόντιες» δράσεις καλώντας όλους τους ομίλους να συμμετέχουν εντάσσοντάς τες στο πρόγραμμα της χρονιάς. Οι δράσεις αυτές σκοπό έχουν να αναδείξουν τη συνεργασία και τη δύναμη των πολλών. Επίσης να δώσουν τη δυνατότητα σε κάθε όμιλο να εργαστεί για να πετύχει τους ποσοτικούς στόχους της χρονιάς αλλά και να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα του Ροταρυ στην Περιφέρειά μας.

Ήδη ανεβήκαμε στον Όλυμπο!! Ήταν μια ξεχωριστή δράση με τεράστιο απόηχο που έφτασε μακριά, πολύ μακριά. Συγκέντρωσε τεράστιο αριθμό κολακευτικών σχολίων από Έλληνες και ξένους. Πετύχαμε το στόχο μας? ΟΧΙ… αν το δει κανείς με τον απόλυτο τρόπο των αριθμό. Όμως καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περισσότερα από 4.000 $ και να ευαισθητοποιήσουμε πολύ κόσμο πέρα από το στενό μας ροταριανό περιβάλλον. Θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερη επιτυχία. Κάποιοι φοβήθηκαν, κάποιοι δεν το πίστεψαν, κάποιοι ολιγώρησαν. Ελπίζω του χρόνου που όπως υποσχέθηκε ο εψηφ. Διοικητής Γιώργος Χριστοφορίδης θα επαναλάβει τη δράση, η συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Ρ.Ο. Καλαμαριάς που συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια αυτή. Και να σας πω ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή, είτε μέσω του ειδικού λογαριασμού της Περιφέρειας είτε απ’ ευθείας μέσω του site του Δ. Ροταρυ, να συμπληρώσετε το ποσόν ώστε να πλησιάσουμε πιο κοντά στον στόχο της Περιφέρειας των 15.000 $

Αύριο, 29/11, έχουμε το Διαπεριφερειακό Σεμινάριο για τη Δημόσια Εικόνα εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός ότι ανέθεσα στον Ρ.Ο. Καλαμαριάς την διοργάνωσή του δείχνει και το βαθμό εμπιστοσύνης προς τις ικανότητες και τις δυνάμεις σας. Ήδη η θερμή και χωρίς προβλήματα υποδοχή των ξένων φιλοξενουμένων μας επιβεβαιώνει την επιλογή αυτή. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε ένα εξαιρετικό Σεμινάριο. Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για το περιεχόμενό του αλλά και γιατί πρόκειται για Διεθνή Δράση που αποτελεί σοβαρό πρόκριμα για μελλοντική ανάθεση στην Περιφέρειά μας ενός μεγαλύτερου γεγονότος, ενός Ινστιτούτου Ζώνης. Γιατί πρέπει κάποια στιγμή να μπούμε κι εμείς στο Διεθνές Ροταριανό γίγνεσθαι. Εννοείται ότι σας περιμένω όλους εδώ, όλη την ημέρα. Άλλωστε εσείς έχετε την ευθύνη!!

Η επόμενη δράση αποτελεί συνέχεια και επανάληψη της ημέρας εθελοντικής αιμοδοσίας της προηγούμενης ροτ. χρονιάς. Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2015, διοργανώνουμε ροταριανή Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας γιορτάζοντας έμπρακτα τα 110 χρόνια παγκόσμιας προσφοράς. Την εβδομάδα αυτή, θα κληθούμε όλοι να εξασφαλίσουμε μια φιάλη αίμα για τον συνάνθρωπο είτε προσφέροντας οι ίδιοι ως αιμοδότες είτε ζητώντας από φίλους και γνωστούς, συναδέλφους & συγγενείς να προσφέρουν στον συνάνθρωπο 10 λεπτά ζωής. Αλλά όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι!! Κάθε ροταριανός μπορεί να εξασφαλίσει 1 φιάλη αίμα, ελάχιστο δείγμα έμπρακτης αγάπης και προσφοράς. Για σκεφτείτε μόνο τον αντίκτυπο της είδησης!! «Οι ροταριανοί της Β. Ελλάδας γιορτάζοντας τα 110 χρόνια από την ίδρυση του Ροταρυ προσέφεραν στα δημόσια νοσοκομεία της Β. Ελλάδας 200-300 φιάλες αίμα!!!» Αισιόδοξη πρόβλεψη? Από εσάς εξαρτάται!!

Μια ακόμη δράση που μπορεί να αναδείξει την συνεργασία των ροταριανών και να υποστηρίξει την προσπάθειά μας να αυξήσουμε το ύψος της συνεισφοράς μας στο Ροταριανό Ίδρυμα είναι η διοργάνωση Χριστουγεννιάτικων Χοροεσπερίδων. Το έχω προτείνει από καιρό στους ομίλους της Θεσσαλονίκης και με προβληματίζει το γεγονός ότι δεν βλέπω κάποια σχετική κινητικότητα. Φυσικά είναι στη διακριτική ευχέρεια των ομίλων οι οποίοι μπορεί να επιλέξουν άλλες δράσεις για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ενισχύσουμε το Ροταριανό μας Ίδρυμα.

Άλλη μια σημαντική δράση θα είναι η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΡΟΤΑΡΥ που θα πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχουν ροταριανοί όμιλοι την Κυριακή 3 Μαΐου 2015. Θα είναι μια ανοικτή εκδήλωση, μια παρουσία των ροταριανών στην κάθε τοπική κοινωνία με στόχο να αναδείξουμε το Ροταρυ και το έργο του. Ήδη η επιτροπή Δημ. Εικόνας επεξεργάζεται και σύντομα θα στείλει σε όλους σχετικές οδηγίες.

Και φυσικά μην ξεχνάτε το Συνέδριο της Περιφέρειάς μας που αυτή τη χρονιά θα γίνει στην Κέρκυρα 17-19 Απριλίου. Η Κέρκυρα είναι όμορφη την άνοιξη και οι Κερκυραίοι ροταριανοί θα σας περιμένουν με αγάπη να γιορτάσουμε το Ροταρυ όλοι μαζί. Πολύ σύντομα θα είναι στη διάθεσή σας το πληροφοριακό υλικό με τιμές, πρόγραμμα κλπ. Σας περιμένω όλους!!

Αγαπημένοι μου ροταριανοί και φίλοι,
Ο κόσμος μας αλλάζει. Το Ροταρυ αλλάζει μαζί του με γοργούς ρυθμούς όπως πρέπει να κάνει κάθε οντότητα που επιθυμεί να έχει μέλλον. Ήρθε ο καιρός κι εμείς ν’ αλλάξουμε παλιές συνήθειες, να ξανασκεφτούμε πάνω στο τι είναι το Ροταρυ, τι εκπροσωπεί, τι προσφέρει και τι επιδιώκει. Το σύγχρονο μάρκετινγκ διδάσκει ότι και το καλύτερο προϊόν δεν έχει τύχη αν δεν είναι ανταγωνιστικό κι ελκυστικό. Εμείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι διαθέτουμε ένα άριστο προϊόν. Μια Οργάνωση με πανανθρώπινες αξίες, ηθικές αρχές, τεράστιο δίκτυο, αποτελεσματική διοίκηση και 110 χρόνια εμπειρίας στο να κάνει το καλό στον κόσμο. Είναι λοιπόν δική μας η ευθύνη αυτό το προϊόν να το κάνουμε γνωστό, ελκυστικό, ευχάριστο κι εν τέλει επιθυμητό σε ολοένα περισσότερους φίλους.

  • Ανανεώστε τις τακτικές σας εβδομαδιαίες συναντήσεις κάνοντάς τες φιλικότερες, απλούστερες και κυρίως ουσιαστικά παραγωγικές. Έτσι θα γίνουν πιο ενδιαφέρουσες σε νεώτερους ανθρώπους.
  • Μειώστε το κόστος αντικαθιστώντας εν μέρει το φαγητό με κάτι απλούστερο. Έτσι θα γίνει ο όμιλός σας ελκυστικότερος.
  • Εμπλακείτε στις τοπικές σας κοινότητες αναζητώντας μεθοδικά στοιχεία για τις ανάγκες κι οργανώνοντας προγράμματα που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα. Έτσι θα γίνει ο όμιλός σας αποτελεσματικότερος.
  • Αναδείξτε το επαγγελματικό στοιχείο των ροταριανών δίνοντας ευκαιρίες σε όλους να μιλήσουν για τη δουλειά τους, να δικτυωθούν. Έτσι θα γίνει ο όμιλός σας ενδιαφέρων για επαγγελματίες.
  • Κρατείστε την ουσία των τύπων, την ευγένεια, το φιλικό κλίμα, την καλή διάθεση, ξεφεύγοντας από «αυστηρότητες» του παρελθόντος που απομάκρυναν δραστήρια άτομα. Έτσι θα γίνει ο όμιλός σας πιο ευέλικτος.

Το κυριότερο: να θυμάστε ότι κανείς μας δεν πάει κάπου, δεν κάνει κάτι σε εθελοντική βάση αν δεν περνάει καλά, αν δεν το ευχαριστιέται, αν δεν φεύγει ικανοποιημένος. Αναδείξτε λοιπόν αυτά τα στοιχεία της συμμετοχής που προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση. Κάνοντας αυτά θα διαπιστώσετε με ικανοποίηση ότι ολοένα και λιγότερα μέλη θα εγκαταλείπουν κι ολοένα και περισσότεροι νέοι δραστήριοι συμπολίτες θα θέλουν να έρθουν κοντά μας.

Ας γίνει ο καθένας από εμάς ο φορέας της αλλαγής, της ανανέωσης που χρειαζόμαστε. Ας αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί ανοίγοντας τη μεγάλη ροταριανή αγκαλιά σε παλιούς και νέους φίλους. Κι ας αναλογιστεί ο καθένας μας πόσα θα είχε χάσει αν δεν είχε υπάρξει εκείνος ο φίλος που μας έφερε για πρώτη φορά στο Ροταρυ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Ρ. Gary Huang μας συμβουλεύει φέτος να κρατήσουμε 3 μικρές λέξεις για οδηγούς. «Χέρια – Κεφάλι – Καρδιά»:

  • Απλώστε τα χέρια σας για να βοηθήσετε
  • Χρησιμοποιήστε το κεφάλι σας για να βεβαιωθείτε ότι βοηθάτε εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη
  • Και κυρίως … Κάντε το με την καρδιά σας. Γιατί χωρίς τη ζεστασιά της καρδιάς τίποτε δεν έχει αξία.

Αγαπημένοι μου ροταριανοί,

Η ροταριανή ιδεολογία είναι απλή και διάφανη, γι αυτό και το μέλλον της ανήκει.
Φιλία, εμπιστοσύνη, προσφορά.
Με τα χέρια, με το μυαλό, με την καρδιά.

Το αύριο της ροταριανής μας Περιφέρειας, το αύριο του Ροταρυ είναι στα δικά μας χέρια. ,

Σας καλώ όλους από σήμερα να εργαστείτε με μια μόνο φλογερή επιθυμία. Να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να βελτιώσετε τις ζωές των άλλων. Όλοι μαζί μπορούμε να ονειρευτούμε σπουδαία όνειρα. Ακόμη πιο σημαντικό: Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα!! Μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές των ανθρώπων, όχι απλά για μια μέρα αλλά για μια ολόκληρη ζωή.

Μαζί μπορούμε το δίχως άλλο ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΡΟΤΑΡΥ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ!!

Σας ευχαριστώ